Waar zijn winterbanden verplicht?

21 september 2021by Jorgen Kristensen

In Nederland kennen we geen wetgeving waar winterbanden gedurende de wintermaanden verplicht zijn. Veel Europese landen kennen deze wetgeving of regels wel degelijk. Als u in de winter regelmatig met de auto in het buitenland komt of op wintersport gaat, dan is het van groot belang om te weten waar winterbanden in Europa verplicht zijn. In deze blog leest u hier meer over.

Over het algemeen gaat de winterbandenwet pas van kracht bij winterse weersomstandigheden. Hierbij wordt sneeuw, ijs en een temperatuur onder de 7 °C of kouder bedoeld. In veel landen is er een periode vastgesteld, bijvoorbeeld van 01-11 t/m 01-04. Indien je niet voldoet aan de winterbanden regels kun je in sommige landen een boete krijgen en in het geval van een ongeluk zelfs aansprakelijk worden gesteld. Ben dus goed voorbereid wanneer je met de auto naar het buitenland gaat.

Landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden gedurende de wintermaanden zijn o.a.; Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterbanden in bepaalde regio’s alleen verplicht bij signalisatie. Voor een compleet overzicht van waar in Europa en erbuiten winterbanden verplicht zijn lees je terug op onze pagina over winterbandenplicht