BANDENMAAT

AUTObandenmaatBandenmaatvelgmaat-band

Elke autoband heeft naast het merk ook een bandenmaat er op staan. Deze bandenmaat is opgebouwd uit meerdere codes waardoor het voor veel mensen lastig te begrijpen is wat er allemaal staat. Wij hebben hieronder een begrijpelijk verhaal gemaakt van de bandenmaat.

De bandenmaat is opgebouwd 6 factoren namelijk de breedte van de band, de hoogte van de band, het type band, de velgmaat, het draagvermogen en de snelheidsindex.

 

 

 

Breedte van de band

De breedte van de band wordt weergegeven in mm (millimeters). In het bovenstaande voorbeeld is het getal 195 te zien. Dit betekend dat de band 195 mm breedte band
breed is. De breedte van de band kan variëren van 125 mm t/m 335 mm. De breedte gaat altijd in stappen van 10 mm. Bandenmaten lopen daarvan van 125-135-145-155-165-175-185-195-205-215-225-235, etc. Bij de gemiddelde middenklasser in Nederland is de bandbreedte 205 mm breed.

 

 

 

 

 

Hoogte van de band
hoogte band

hoogte autobandIn de bandenmaat is het getal wat na de breedte van de band komt (2de gedeelte) de hoogte van de band welke een percentage is van de breedte van de band. In het voorbeeld hierboven is dat getal 55. Dit betekend dat de hoogte van de band 55% van de breedte van de band is welke in dit voorbeeld 195 mm is. Uitrekenen kan eenvoudig door de breedte van de band (195) te vermenigvuldigen met 0,55. Je komt dan uit op 107,25 mm

 

 

 

Bandtype

radiaalbandHet bandtype is in bijna alle gevallen met de letter R aangeduid. R staat voor Radiaal. Radiaal vertelt hoe de vervaardiging van de band tot stand is gekomen. Bij een Radiale band zijn stalen koordlagen loodrecht op de draairichting aangebracht, dus in de breedte van de band. Hierdoor is de r
band erg soepel en behoudt het contact met het wegdek in bochten. De tegenhanger van de Radiaalband is de Diagonaalband. Bij de Diagonaalband zijn de koordlagen diagonaal over de band heen geplaatst.

 

 

 

Velgmaat

bandenmaat velgDe velgmaat is de maat van de velg waar de band precies omheen past. Dit is de binnenmaat van de autoband en de buitenmaat van de velg. De velgmaat wordt bijna altijd aangeduid in inches. De maateenheid ‘Inches’ worden veel in Engelstalig landen gebruikt en wordt aangeduid met het symboovelgen maatl ” wat wij zien als een aanhalingsteken. Een inch is gelijk aan 2,54 cm.

Kleinere auto hebben vaker een kleinere velgmaat dan grotere auto’s. Om een grotere velg passen bredere banden welke nodig zijn voor een betere wegligging en kunnen tevens een hoger gewicht aan. Tegenwoordig worden auto’s steeds vaker met grotere velgen uitgerust (15″ / 16″ / 17 “) omdat dit niet alleen mooier en sportiever staat maar ook omdat de banden gangbaarder zijn wat ze weer goedkoper maakt. Vroeger reden er veel auto’s rond met 13 inch en 14 inch. Tegenwoordig is dat 15 inch, 16 inch 17 inch.

 

 

 

 

Draagvermogen

code draagvermogenHet draagvermogen van een autoband wordt in een code weergegeven. Deze code bestaat uit 2 cijfers. In ons voorbeeld staat hier 87. draag vermogenVolgens het tabel staat de code 87 voor 545 KG. Dit betekend dat deze band een gewicht van 545 KG kan dragen zonder het te begeven. Voor een gemiddelde personenauto is dit voldoende. Voor een bestelbusje zou dit te weinig zijn. Ook al zou de voorbeeldband om de velg van een bestelbusje passen is de band niet geschikt voor de toepassing. In het onderstaande tabel zie je de codes welke corresponderen met het gewicht in KG.

 

 

 

 

Looprichting
LOOPRICHTING
draairichting bandWat los staat van de bandenmaat is de looprichting. Sommige banden hebben een pijl op de zijkant van de band staan. Deze pijl geeft de draairichting/looprichting aan van de band. De pijl moet altijd richting de voorkant van de auto wijzen. Banden met een V profiel hebben in ieder geval een pijl dus ook een looprichting. Let hier op bij het monteren van de band of bij het verwisselen van een wiel. Het stuur- en rijgedrag kan door verkeerd monteren direct worden beïnvloed.