All season banden

4 seizoenenAll season banden, welke ook wel all weather banden of 4-seizoenen banden genoemd worden, zijn eigenlijk een combinatie tussen zomerbanden en winterbanden. De eigenschappen welke een zomerband heeft tijdens warmere en drogere omstandigheden en een winterband heeft tijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden komen terug in de all season band.

Omdat in Nederland het weer wisselend is en wij niet hele strenge winters hebben kan een all season band goed van pas komen. Hierdoor kun je het hele jaar met dezelfde band rijden.

Profiel all season band

Het profiel van de all season banden is een mix tussen een echte zomerband en een echte winterband. Hierdoor worden van beide banden de voordelen verkregen. Hieronder kun je het profiel van de zomerband, winterband en all season band zien. Niet elk profiel is bij elk merk exact het zelfde maar in grote lijnen lijken ze er wel op.

profiel all season band

Materiaal all season band

Ook het materiaal waarvan de all season banden gemaakt zijn is een mix tussen het rubber dat voor zomerbanden wordt gebruikt en dat voor winterbanden. Winterbanden blijft zacht tijdens lage temperaturen wat de all season band ook kan. In de zomermaanden bij warmere temperaturen is een zomerband harder welke dan weer meer grip heeft op het wegdek. Ook de all season band is hierin een mooi compromis.

De all season band kan dus in Nederland het hele jaar gebruikt worden zonder ze om te wisselen voor winterbanden of zomerbanden. Dit spaart je niet alleen geld uit maar ook tijd om weer een andere set wielen onder je auto te laten monteren.

Voordelen All season banden

  • Het hele jaar op een set banden kunnen rijden zonder te hoeven wisselen
  • Geen extra set banden dus geen extra kosten
  • Beter geschikt in de winter dan een zomerband

Nadelen All season banden

  • Vaak veel minder goede prestaties dan een echte winterband met name in sneeuw
  • Vaak niet toegestaan in gebieden waar winterbanden vereist zijn
  • All season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden
  • All season banden zijn van een zachter materiaal waardoor hij tijdens stuurbewegingen anders reageert in de zomer dan een zomerband
  • Vaak niet geschikt voor hoge snelheden
  • Niet in alle maten verkrijgbaar

Hoe herken je een All season band

all season symbolenAll season banden zijn niet alleen aan hun profiel te herkennen maar ook aan de symbolen op de band zelf.

Een All season band moet een A/S codering hebben. A/S staat voor All Season. Vaak zetten fabrikanten er zelf nog wat symbolen bij om duidelijk te maken dat het een all season band betreft. Denk hierbij aan een zon, regendruppels en een ijs-ster.

 

 

 

 

M+S codering

ms coderingOp een All season band kan ook de codering M+S staan. Dit staat voor modder en sneeuw. Zonder het sneeuwvlok symbol zegt de M+S codering niets over winterse eigenschappen. Alleen de combinatie M+S + sneeuwvlokje geeft dus aan de all season band voldoet aan de minimale eisen voor gebruik in de sneeuw.

In gebieden waar winterbanden verplicht zijn voldoet alleen een autoband met de M+S + sneeuwvlokje codering.